Menü
 
Idézetek
 
Érdemes megnézni:
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Gondolatok
Gondolatok : AZ ÚJONNAN SZÜLETÉS

AZ ÚJONNAN SZÜLETÉS

Fórizs József  2008.07.04. 16:04


AZ ÚJONNAN SZÜLETÉS

A Lélek, mint szél, Jézusnak Nikodémussal folytatott beszélgetésében, János evangéliumában jön elő, amikor is Nikodémus elkezdi a teológiai bevezetést:
"tudjuk Uram, hogy aki Istentől jön, az cselekedhet ilyen dolgokat"
Jézus egyből a lényeg közepébe vág, és azt mondja:
"szükség neked újonnan születned"
Ezt Nikodémus nem érti, és Krisztus elmagyarázza neki, hogy ez a felülről, a Lélektől való születést jelenti, és ezt mondja:
"A szél fú, ahová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod, honnan jő és hová megy: így van mindenki, aki Lélektől született"
Tehát, a szél és a Lélek analógia, egy kettősség. Viszont, az újjászületés, azaz a Lélektől való születés, élettelenséget feltételez. Ha Jézus azt mondja valakinek, hogy:
"szükség neked újjá születned",
akkor ez azt jelenti, hogy az a születés, a testi születés, amivel rendelkezel, nem elég. Lelkileg halott vagy, tehát szükséged van újjászületésre. Ugyanis, minden ember lelkileg halott, és addig, amíg a Szentlélek Isten meg nem eleveníti, addig az halott. Addig pontosan olyan amilyen Ádám volt, amikor Isten megteremtette. Por. Illetve anyag. Ádám sem mozdult addig, amíg Isten nem adott bele Lelket. És a hitetlen, bűnös ember ma is pontosan így van. Amíg Isten Lelke nem árad ki rá, nem éleszti és nem támasztja fel őt, addig lelkileg halott az ő bűnei miatt.

Az Isten Lelke nélkül lelki sötétségben vagyunk. Nem ismerjük Istent. Olyanok vagyunk, mint a vakok, akik a sötétben tapogatóznak. Semmit nem tudunk biztosan. Nem ismerjük önmagunkat, nem ismerjük bűneinket, nem ismerjük az életünk értelmét. Isten Lelkének megvilágosító ereje nélkül semmit nem ismerünk. És Isten Lelkének fénye nélkül minden bibliaolvasás, elpazarolt idő. Mert ha Isten Lelke nem könyörül rajtunk, hiába olvassuk az Igét, nem világosítja azt meg számunkra. Ám a Szent Lélek nem csak megvilágosodást, hanem meleget is ad. Isten Lelke nélkül halottak vagyunk a bűneink miatt. És mi jellemző egy halott emberre? Egyrészt az érzéketlenség, de a hidegség is. Egy halott ember teste hideg. Kihűlt. És valójában ilyen a bűneiben halott ember. Kihűlt és érzéketlen. Nem érzékeli az Isten dolgait. Hiába szólod neki az Isten Igéjét, hiába olvassa az Igét, lepereg róla. Nem érzi. Nem érzi át. Érintetlen marad. És a vérkeringést csak Isten Lelke tudja újra beindítani úgy, hogy az ember teste újból felmelegedjen. Ahogyan valószínűleg Lázár feltámasztásánál is történt. Ott feküdt a négynapos halott, kihűlve, hidegen, és Krisztus azt mondja: "Lázár jöjj ki!". És Lázárban elindul a vérkeringés, felmelegedik a teste. Ezt végzi a Lélek. Ezt végzi a Lélek az ember lelkében akkor is, amikor valaki újjászületik. Megérti az evangéliumot, és ez az evangélium felmelegíti a szívét. De ezt végzi Isten Lelke a hívő ember életében is. Melegséget ad.

Azt hiszem itt érdemes azonnal elgondolkodni, és fel is teszem a kérdést. Te megtapasztaltad-e már ezt a lelki felmelegedést? Azt kérdezem tőled. Újjá születtél már? Érezted-e már az Isten Lelkének hatását az életedben, azt, hogy jött és betöltötte a szívedet? Egy szemvillanás alatt megelevenedtél, megnyíltak a szemeid és láttál. Beindult-e az életedben egyfajta lelki vérkeringés? Elkezdett-e dobogni a szíved? Megtapasztaltad-e már Isten Lelkének újjászülő hatását, vagy még halott vagy a bűneidben? Persze megkérdezheted tőlem, hogy:
"Hát jó, jó, de honnan tudhatom, hogy újjászülettem, vagy sem"?
Nos, az újjászületés legfőbb bizonyítéka a megtérés. Az, amikor a bűn miatt őszintén bánkódsz, megszomorodsz, és Krisztusba veted a hited.
Az a kérdésed, hogy: Vajon én Szentlélekkel betöltekezett, újjászületett ember vagyok vagy sem, akkor tudod, mi a válasz? Az, hogy mennyit beszélsz Jézusról a hitetlen embereknek is. Mert a Lélekkel betöltekezés bizonyítéka és eredménye az, hogy sokat beszélsz Jézusról a pogányoknak is. Az Apostolok Cselekedeteiben, Isten szentjei valahányszor betöltekeztek a Lélekkel, ez volt a következménye. Bátran szóltak Jézusról a hitetlen tömegeknek is. A te beszédeidnek hány százaléka szól Krisztusról? Vagy miről szól a te beszéded egyáltalán? Miről szólsz legtöbbet? Nyilván arról, amivel leginkább telve van a szíved. Ha világi dolgokkal van tele, akkor világi dolgokról beszélsz többet. Ha az Isten dolgaival, akkor arról beszélsz többet. Merthogy ezek az emberek, akik Isten Lelkével beteltek, Jézus Krisztusról beszéltek többet.
Ha te újjászületett ember vagy, akkor Jézus Krisztust, mint Megváltódat öleled magadhoz.
Ez az újjászületés bizonyítéka. Mindezek alapján te...

...újjászületett ember vagy?

 

Fórizs József